Majapidamisnippidest

Esimese paari nädalaga tuli ümber harjuda päris korralikult, sest kodused mugavused jäid Eestisse ja selle asemel tuleb kaasa kotitäis uusi majapidamisnippe- ja tarkusi, millest esimesi mõtlesin ka teiega jagada. Ehk polegi meil nii palju erinevaid totsikuid-potsikuid-tooteid vaja, sest leidlikult saab ka väiksema valikuga hakkama. Siin mõned kohalikelt kõrva taha pandud tarkused:

  1. Kuna külmkapp on kohalike seas pigem harv nähtus, siis selleks et ühe päeva õhtusöök säiliks ka näiteks järgmise päeva lõunani on vahva nipp – sööki tuleb korduvalt üles soojendada (keetmistemperatuurini!) iga u 6-7 tunni tagant. Näiteks õhtul vahetult enne magamaminekut, hommikul kohe pärast ärkamist ja siis lõuna ajal vahetult enne söömist. Elasime mitu nädalat ilma külmkapita ja igati toimis!
  2. Ahju puudumisel aga saab ahju imiteerida ka raudpotti gaasipliidil kasutades ja sinna sisse vorme asetades. Kui veel põhja panna natuke liiva ja/või pisikesi kive mis kuumust ühtlustavad, siis täidab oma funktsiooni ideaalselt!
  3. Toidu valmistamise puhul kehtib reegel – lisa sisse arvukalt vürtse, aga vali üks(-kaks) mille puhul soovid et maitse tõsiselt esile tekiks. Kui teised lisad toidule valmistamise käigus, siis need puhul tahad et tõesti tunda oleks, lisa alles kõige lõpus
  4. Prussakate vastu saab võidelda kui raputada ukse ette põrandatele söögisoodat (kohalikele on need ülitavalised loomakesed kellest ei tehta väljagi.. te oleks pidanud kuulma kuidas naabripoisid meie kiljumise peale naerma puhkesid kui üks elukatest me tuppa kiirustas)
  5. Söögisooda aitab ka kõhukinnisuse puhul – lisades ühe teelusikatäie klaasile veele ja segades hoolikalt
  6. Äädikas on the thing! Kõiki puu- ja juurvilju pestakse eelnevalt äädikavees (meil on huvitav punane äädikas) ning näiteks värsket salatit tehes meie koordinaatori naine (kes meile tööpäevadel iganädalaselt kokkab) peseb ka kõik tükid veel ükshaaval äädikaga üle, et baktereid tappa
  7. Valgendaja on the thing kõikide muude asjade pesemiseks – riietest, põrandatest, vannitoaplaatidest ja tualettpotist kuni akendeni. Kuna mul lõi välja valgendajallergia, siis püüdsin kaubandusvõrgust ka alternatiive leida, aga tundub võimatu missioon!

  8. Et suure kuumusega läheb piim nagunii hapuks, siis eelkõige saab osta seda pulberkujul, harvemal juhul magustamata kondenspiimana konservpurgis.
  9. Küll aga piimatooteid tarbitakse ülivähe, jogurtit müüakse paaris väga üksikus poes, muust rääkimata. Väidetavalt seetõttu et kala süüakse palju (koos pea ja enamike luudega!) ja piimatooteid vähe, on paljude kohalike hambad ilusad, terved ja tugevad
  10. Kohvi ka väga ei jooda, aga KUI, siis võiks sisse pigistada sidrunit (pole veel proovinud, aga tundub põnev!)
Raudpotis valminud kohalik kook (meie mõistes küll pigem keeks), mis ahju puudumisel täiesti ideaalselt küpsetuspaigana toimib!

 

 

Lisa kommentaar

Website Built with WordPress.com.

Up ↑